
În premieră la CFF, oferim un "CEC ÎN ALB" unei tinere regizoare românce, adică o invităm chiar pe ea să propună publicului o selecție de 6 scurt metraje românești, care vor completa astfel tripleta țărilor din SECȚIUNEA 1: FOCUS. După cum v-am anunțat deja, anul acesta, țările invitate de onoare, ale căror filme le vom compara, sunt SPANIA și MAROC. Începând de anul trecut am adăugat "pachetelor comparative de filme" și producții din ROMÂNIA pentru o perspectivă mai bogată și interesantă.
Andreea Lăcătuș s-a născut în 1993 la Buzău, iar în prezent trăiește și lucrează în București. Este regizor și manager cultural, coordonator de proiecte în cadrul Asociației inCAP.
Am rugat-o pe Andreea să-și argumenteze selecția și iată ce ne-a povestit:
"Salut CFF! Selecția la care m-am gândit pentru voi stimulează în primul rând dialogul cu publicul, s-a bazat pe diversitate tematică și de gen, în condiții de producție diverse, cel mai important criteriu fiind capacitatea scurt-metrajelor de a genera dezbatere și de a crea o punte de comunicare între creatori și spectatori nu doar pe teme estetice, ci și de proces al realizării unui film.
Și-acum, câte ceva despre fiecare film.
”Bestia” este filmul meu de absolvire a masteratului din cadrul UNATC ”I.L.Caragiale” și totodată ”motivul” pentru care am fost invitată să fac această selecție. Inspirat dintr-o situație reală, filmul aduce în discuție asumarea responsabilității și moduri de reacție în fața situațiilor de criză.

”Cadoul de Crăciun” (R: Bogdan Mureșanu) este scurt-metrajul românesc cu cele mai multe premii obținute la festivaluri prestigioase din ultima perioadă. Cu o acțiune plasată în zilele complicate din decembrie 1989, are particularitatea că se adresează în moduri diferite unor categorii diverse de vârstă, constanta rămânând umorul extrem de bine construit.
”Tractor” (R: Simona Constantin), filmat pe peliculă alb-negru de 16mm a pornit ca un examen de anul al II-lea din cadrul Facultății de Film. Proaspăt, tonic și curajos, crează situații comice și împinge limitările studențești, utilizând mijloace creative de rezolvare a situațiilor dramaturgice.
”Cum înalți un zmeu” (R: Lorand Gabor), film de masterat anul I din cadrul UNATC, remarcat de curând și la Festivalul de Film Molodist (unde a obținut Premiul pentru cel mai bun film studențesc) abordează subtil și original tematica vulnerabilității, aducând pe ecran personaje de la marginea societății, tratate cu empatie într-o poveste compusă din acțiuni simple, conduse atent. Particular la acest film este că actorul principal, neprofesionist, susține remarcabil personajul.
”O moarte în familia mea” (R: Andra Tarara) este un documentar tip jurnal al unui moment din viața regizoarei (care semnează și imaginea): în timp ce familia se pregătește pentru sărbătorile pascale, bunica este bolnavă în stadiu terminal. Imaginea transmite familiaritatea și implicarea directă a regizoarei în acțiuni, filmul construindu-se ca o meditație asupra morții.
”Koraci/Pași” (R: Anastazja Wiktoria Dąbrowska, Imagine Ioana Țurcan), realizat în cadrul Interaction Documentary Campus, Serbia, urmărește un bărbat care învață din nou să meargă în urma unui accident de mașină. Stilul observațional este dus mai departe prin asocieri poetice, iar atmosfera creată conduce spectatorul în intimitatea procesului de recuperare.
Click pe fiecare poză pentru mai multe informații despre film și trailere.
Click aici pentru toate filmele secțiunii comparative FOCUS.