
Pe lângă filme și povești din lumea-ntreagă, CFF își continuă misiunea de a aduce la Câmpulung Moldovenesc acte artistice care uimesc și provoacă prin ineditul lor, spectacole în premieră pentru Bucovina.
Anul acesta, în cea de-a doua zi de festival, pe 22 august, de la ora 23, în Parcul Eminescu al orașului suntem încântați să vă prezentăm un performance audio rupt din altă lume, susținut de Maria și Mihai Balabaș, doi frați ai căror tată este originar din Câmpulung Moldovenesc.
Maria Balabaș este creatoarea emisiunii Dimineața crossover de la Radio România Cultural şi a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică (Generaţia sonoră, Aceasta nu este artă etc.). A fost nominalizată la Prix Europe şi Prix Italia pentru documentare radio (Maria Tănase. Soundtrack urban pentru o divă, The Casette), seleționată la Grand Prix Nova pentru o piesă sonoră și a primit premiul Semi Silent pentru inovaţie sonoră. A iniţiat grupurile muzicale Avant’n’Gard și Soare Staniol, care se inspiră din tehnici de improvizaţie, muzică electronică şi surse sonore neconvenţionale. Ca artist solo crează instalaţii şi piese narative bazate pe înregistrări de teren, înregistrări de arhivă sau alte forme ale memoriei auditive.
Mihai Balabaş este violonist şi chitarist, cântă în trupele Trei Parale, Bucium şi Radu Vâlcu Quartet, iar pentru proiectul Soare Staniol compune atmosfere sonore. Colaborează cu Maria pentru multiple proiecte generate de interesul pentru sunet.

(foto: Sorin Nainer)
"Sunetul, vocile, textele pot crea un spaţiu aproape cinematografic. Doar că nu văzul e actorul principal, ci auzul. Ne dorim ca acest performance sonor, bazat pe înregistrări din arhiva Radiodifuziunii Române, să genereze senzaţia că participi la proiecţia unui film, doar că lucrurile se petrec în interiorul tău, în acel spaţiu invizibil, undeva între ce auzi, ce simţi, ce îţi aminteşti şi ce nu vezi.
Am căutat în texte şi timbruri vocale un fir narativ, un element comun; atunci când urechea l-a găsit, am păstrat acel fragment – însemnând ori o frază, ori un vers, ori o amintire. Performance-ul s-a născut din toate aceste întâlniri aduse împreună. Ana Blandiana, Eugen Ionesco, Nina Cassian, George Coşbuc, George Bacovia, Alexandru Phillipide, Henriete Yvonne Stahl, Ion Caraion, Maria Banuş, Mariana Marin, Tudor Arghezi, Şerban Foarţă, Mihail Sadoveanu etc etc. Într-un moment în care nu ştim prea sigur spre cine să ne uităm ca reper moral şi artistic, această incursiune în arhiva sonoră a radioului, publicată de Editura Casa Radio, funcţionează deopotrivă ca aducere aminte, reconstrucţie identitară şi inspiraţie" a declarat Maria Balabaș.
Ascultă mai jos cât de bine va suna performance-ul, pregătește-ți un izopren și hai în parc!