Dragi prieteni ai Câmpulung Film Fest,
dragă comunitate câmpulungeană, membri ai administrației locale, sponsori, parteneri, voluntari,
Anul acesta, Câmpulung Film Fest a aniversat 5 ani de la înființare. În cinci ani, festivalul a adunat la un loc peste douăsprezece mii de participanți, 188 de filme proiectate, 44 de invitați speciali din Franța, Danemarca, Croația, Polonia, Israel, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Spania, Maroc, Olanda, Scoția și România, 2 cineconcerte la Biserica Catolică, 3 Burse de studii în valoare de 4000 de euro, 5 piese de teatru, două ediții de Câmpuscurt - atelierul de film documentar pentru liceeni, expoziții. În fiecare an au muncit în jur de 15 oameni în "echipa mare" și am strâns în jurul nostru de-a lungul timpului, aproximativ 120 de voluntari.
Ne-am îndeplinit astfel misiunea de a readuce cinemaul în oraș, de a reactiva spații urbane căzute în uitare, de a aduce în fața comunității personalități, regizori, actori, chit că doar pentru câteva zile pe an.
Nu trebuie să mai mire pe nimeni că CFF există. Cu toate multele ei păcate, societatea românească se dezvoltă, se sincronizează tot mai mult cu “ce-a văzut pe-afară”, tot mai mulți dintre noi nu mai așteaptă, ci își aștern singuri. Vrem mai mult de la orașul nostru, ne place arta, am vrut s-o împărtășim, așa că am creat un festival în mijlocul comunității în care-am crescut.
Pe de altă parte, faptul că CFF a rezistat cinci ani e, s-o spunem pe șleau,
o minune. Pentru care merităm cu toții un rând de aplauze.
Meritați voi, publicul, pentru că ați venit la evenimente. Fără interesul și simpatia pe care ne-ați arătat-o, n-am fi trecut de primul an.
Merită Primăria și Consiliul Local, reprezentate de primarul Mihăiță Negură, care ne-au facilitat orice dorință care ne-a trecut prin cap și ne-au pus la dispoziție finanțările nerambursabile prin care să le punem în practică.
Merită sponsorii și partenerii care au văzut în CFF un vector de modernizare al societății și un contributor la oferta culturală și turistică a orașului și-au decis să ne susțină.
Merităm noi, echipa.
Trebuie să știți că fiecare ediție CFF a fost, într-o măsură mai mică sau mai mare, un soi de “feerie traumatică” pentru mulți dintre noi, membrii echipei. În afară de ediția de anul acesta poate, fiecare CFF ne arunca în septembrie buimaci, extatici, nevrotici, împliniți, în sevraj emoțional, cu concediul terminat și fără bani. Pentru că munca la o ediție CFF din vremuri normale începea în ianuarie cu selecția filmelor și se termina în octombrie cu depunerea raportărilor financiare.
Finanțele CFF din ultimii cinci ani au arătat cam așa:
Prima ediție a fost organizată cu 5400 de euro, în exclusivitate din fonduri nerambursabile ale Primăriei. Cea de-a doua cu 8500 de euro de la Primărie, 7500 de la AFCN, 1000 contribuție proprie Asociația Hasmațuchi și sponsorizări. Ediția din 2018 a beneficiat de peste 12000 de euro de la Primarie, 4000 de la sponsori, 1200 contribuție proprie ai Asociației. Ediția 2019 a avut un buget de 14000 de euro de la Primărie, 4000 de la sponsori, 1000 de la Consiliul Județean Suceava, 1400 contribuție Asociație. La toate primele patru ediții am strâns din donațiile dumneavoastră între 1000 și 2000 de euro care ne-au permis să facem puntea de la o ediție la alta prin acoperirea cheltuielilor curente. Ediția de anul acesta, din cauza pandemiei, a avut un buget de 6900 euro, din care 2200 euro vânzare bilete, 2900 euro sponsorizări, 1800 euro donații. Cu o singură excepție (CFF2), singura persoană remunerată în primele patru ediții am fost eu, Bogdan. (cel mai mult am fost plătit la ediția 2019 - 4 luni x 1850 lei pe lună net). Ediția de anul acesta a fost organizată pro-bono de întreaga echipă, în totalitate.
FAPT DIVERS: La prima ediție, în 2016, grație contribuțiilor dvs s-a strâns suma de 4868 de lei, pe care i-am donat Ministerului Culturii, în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru achiziționarea statuetei "Cumințenia Pământului" de Constantin Brâncuși. După cum știți campania s-a anulat și în ciuda cererilor de restituire depuse aproape în fiecare an, nici până astăzi statul român nu ne-a restituit suma pe care am donat-o în numele dvs.
Știm că festivalul, ca orice întreprindere culturală, e un efort care răsplătește în timp. Știm că există toate premizele pentru a transforma CFF într-un efort profitabil, pe termen lung. Însă pentru mulți dintre noi, “termen lung” e un concept incompatibil cu “traiul de zi cu zi”. De aceea, pentru ca festivalul să reziste măcar încă cinci ani de-acum înainte, e nevoie ca oamenii care-l produc să fie remunerați începând de la ediția 2021. Toți. Da, pe praguri, în funcție de gradul de responsabilitate și timpul investit, și da, toți. Chiar și pentru cei mai bine intenționați dintre noi, entuziasmul se îneacă după 5 ani (sunt primul să ridic mâna). De aceea, lupta pentru #CFF6 va fi una de totul sau nimic.
*
De la Câmpulung Film Fest ne dorim același lucru ca în 2016. Să-l creștem într-un eveniment internațional de referință care să aducă comunității acea energie vitală și acea conexiune la pulsul umanității pe care doar “cultura mare” o poate face. Pentru ca CFF să-și continue trendul ascendent ne propunem schimbări de amploare, de la programul festivalului până la structura organizației, schimbări pentru care vom avea nevoie de ajutor mai mult ca niciodată.
De la Câmpulung Moldovenesc ne dorim același lucru ca în 2016. O casa de cultură pentru câmpulungeni, nu pentru sindicate. Un loc în care să ne desfășurăm și să aducem comunitatea împreună. Investiții în cultură. Așteptăm cu nerăbdare și încredere finalizarea lucrărilor de restaurare ale interioarelor Palatului Comunal și suntem pregătiți pentru consultări legate de viitoarea destinație a spațiului fostului Cinema Luceafărul (vom detalia într-un material următor).
Am scris public aceste lucruri tocmai ca să vă facem parte comună a bucuriei dar și a temerilor noastre. Transparența e cea mai bună unealtă de consolidare a încrederii.
Încă o dată, tuturor, doar din partea mea, mulțumesc pentru viața din ultimii cinci ani. A fost un dar.
Bogdan Stamatin
director Câmpulung Film Fest