Bun venit la CFF

Câmpulung Film Fest este un festival de film internațional, care, pentru fiecare ediție, invită la sfârșitul lunii august, în nordul României, la Câmpulung Moldovenesc, câte două țări: una din Europa, cea de-a doua dinafara ei.

 

Festival comparativ?


Cea de-a treia ediție a avut loc între 23 și 26 august 2018 și a invitat filme din Ungaria și Israel, cu un focus pe filmele de absolvire de la SZFE Budapesta și Sam Spiegel Film and Television School. Ediția din 2017 a pus față în față Franța și Statele Unite ale Americii. Am adus câte 10 scurt metraje de absolvire de două școli de cinema excepționale: La Fémis, Paris și Columbia University, New York. Prima ediție a invitat Școala Națională de Film a Danemarcei, din Copenhaga, și Departamentul de Film a Institutului Național de Design, din Ahmedabad, India.  

Mai mult de atât, proiecțiile se fac succesiv, comparativ, în "pachete". Un film francez, urmat imediat de un film american. Unul din Danemarca, unul din India. Alăturate în funcție de tema abordată. La intersecția acestor două experiențe, vrem să credem că în mintea și sufletul spectatorului se naște o a treia, personală, reflexivă, cu privire la propria cultură. 

Exemplul cel mai rapid pe care-l dăm e următorul. Într-unul din pachetele de la prima ediție am pus în oglindă un documentar danez, "Ochi deschiși" - care spune povestea unei tinere nevăzătoare din Copenhaga - cu un documentar indian, "Ecouri" - care ne prezintă viața unei fetițe surde de 5 ani din Ahmedabad. În decursul unei ore, am parcurs jumătate de glob.

E o propunere unică în România ce adaugă proiecțiilor un nivel nou de lectură. Mai mult, de la ediția 3, am început să invităm în pachetele comparative și scurt metraje românești, tocmai pentru ca periplul comparativ să aibă și unitatea de măsură locală.

Ce ne propunem? Să conectăm puncte pe hartă, dar mai presus,

în mintea și inima spectatorilor.

Regenerare urbană

Strategia pe termen lung a inițiatorilor este de a transforma festivalul într-un eveniment de referință care, prin promovarea culturii, diversității și a educației cinematografice, să atragă anual beneficii sociale, economice și de imagine pentru membrii comunității.

Acum douăzeci de ani, din cauza colapsului rețelei naționale, cele două cinematografe locale au fost închise. Astăzi, echipa festivalului împreună cu Primăria orașului se angajează să readucă la viață cinemaul în mijlocul comunității, promovându-l ca pe un serviciu public.

Lipsa cinematografelor din Câmpulung a condus la redescoperirea și reintegrarea mai multor spații urbane ieșite de pe harta comunității.

Pentru aceasta, filmele au fost prezentate în diverse feluri.

1. într-o manieră clasică:

- în Sala de Spectacole a Colegiului Național “Dragoș-Vodă”, cu o capacitate de 250 de locuri, pentru a răspunde cerințelor unui public cât mai larg;

- în Biserica Catolică a orașului, cu o capacitate de 200 de locuri.

2. în spații urbane ieșite din conștința publică precum:

- fostul “Cinematograf Luceafărul” unde am organizat proiecții verticale pe tavan, concerte de muzică electronică, piese de teatru, social lounge;

- Templul evreiesc "Havre Gah", închis de peste 30 de ani și readus la viață cu o expoziție foto și proiecții de documentare;

- Sinagoga Veche (foto);

- fosta piscină a complexului BTT, pe care am folosit-o ca un amfiteatru pentru proiecția unui documentar (foto);

- dealul Bodea, în mijlocul unei comunități marginalizate.

3. locații simbolice ale orașului precum:

- pârtia de ski Istrati unde am organizat proiecțiile Filmului de încheiere, în aer liber;

- cartierul muncitoresc Bodea, proiecție în aer liber între blocuri (foto).

Ne-am dorit ca aceste spații, folosite ca locuri de proiecție alternativă, să încurajeze interacțiunea intergenerațională și să stimuleze dialogul în rândul societății prin reconectarea la spiritul trecut și viitor al comunității câmpulungene.

Reacții de la invitați

“Zilele petrecute cu voi la Câmpulung Moldovenesc, anul trecut, mi-au rămas în suflet. 

Zile pline de emoții de tot felul: de la cunoștințe noi, deosebite, la vizionări de filme în cartierul BODEA, printre blocuri, cu oamenii stând pe paturi cu copii, căței și bunici, împreună cu membrii familei regale (Principele Nicolae și soția).

O atmosferă pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri. Câtă caldura din partea acestui public, sincer și iubitor de film. Emoționante momente! Și prezentarea filmului RECONSTITUIREA în sala de la DRAGOȘ VODĂ...

Onorată să văd sala plină și interesată de film. Cu câtă daruire familia regală se apropie de tinerii realizatori, dăruind o bursă unui începător, un moment atât de important  în cariera viitoare.

Și expoziția aceea cu lumini, hârtii și granițe din primul război mondial. Nu am mai vazut așa ceva. Unic!

Apoi plimbările prin BUCOVINA sfântă și dragă, întâlniri și reîntâlniri cu oameni minunați.

Prietenii legate și clipe de neuitat! Și toate astea dăruite cu multă generozitate de realizatorii acestui festival căruia îi doresc mulți ani, succes și public iubitor. Și să nu uitați să ma invitați și pe mine. Vin oricum! Mult succes!”

ILEANA POPOVICI - actriță

“Experiența Câmpulung Film Fest a fost grozavă pentru mine. Am avut privilegiul să-mi arăt filmul unui public care altfel nu ar fi avut cum să-l vadă. M-am întâlnit cu artiști talentați din toată Europa și împreună am învățat mai multe despre realizarea filmelor, dincolo de țări și frontiere. În plus, am fost privilegiată să văd un foarte frumos oraș al României !”

MAYA KESSEL - regizoare / Israel

“Unul dintre cele mai intense momente ale lui 2017, l-am trăit la Festivalul de la Câmpulung Moldovenesc! Am avut cea mai extraordinară proiecție cu «Chuck Norris vs Communism», mai ceva ca la Sundance: în aer liber, între blocuri, cu o biserică impresionantă în spatele pânzei. În Bucovina sunt cele mai frumoase flori și suflete, cinematografice! A fost o experiență de neuitat, mărturie stau fotografiile, cu o echipa fara seamăn!”

IRINA MARGARETA NISTOR - critic de film

“CFF a fost nu doar unul dintre cele mai bune festivaluri la care-am participat, dar a fost una dintre cele mai grozave experiențe pe care le-am avut în 2017. Mi-am făcut prieteni cu care sunt în continuare în legătură, am avut ocazia să vizitez una dintre cele mai frumoase țări pe care le-am văzut iar echipa festivalului a făcut totul să se asigure că voi avea o experiență pozitivă. Festivalul m-a făcut să mă simt primit într-o familie de iubitori de film extrem de inimoși.”

JAMIE SISLEY - regizor / SUA

“Știi că un festival e bun când pe drum te împrietenești cu alți participanti, la fel de entuziaști ca și tine, când acesta include o secțiune de filme realizate de tineri din orașul respectiv despre oameni ai orașului respectiv, proiectate chiar în prezența lor, cand selecția e făcută în sens educativ și în funcție de problemele comunității respective. Cu filme și subiecte care să ne aducă aminte de noi mai tineri, sau să ne arate așa cum suntem azi, sau cum vom ajunge dacă nu suntem atenți.

Știi că un festival e bun când vezi lumea roind pe străzi râuri, râuri, de la o sală la alta, de dimineața până seara. Cam așa e la Câmpulung Moldovenesc în timpul Festivalului de Film.”

DANIEL POPA - regizor și actor

“Câmpulung Film Fest e o experiență incredibilă pe care cu siguranță n-o voi uita. O echipă prietenoasă, o primire foarte călduroasă și un program foarte divers. Am fost onorat să prezint trei dintre filmele mele, iar pe unul într-un mod unic, proiectat pe tavanul unei foste săli de cinema.”

MATHIEU LE LAY - regizor / Franța

"Câmpulung Moldovenesc seamănă mult cu Petrila. Ce altceva i-aș putea dori decât să devină Planetă! Și cum două planete sunt deja un sistem solar, nu ne mai rămâne de făcut decât să ne găsim lumina împreună."

ION BARBU - caricaturist, protagonist "Planeta Petrila"

Organizator:

Finanțator principal:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
primaria CM orizontala.png

© 2016-2019 Asociația Hasmațuchi