Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc

"Generalul" - epoca de aur a Hollywood-ului la CFF

Blog

 

BLOG

"Generalul" - epoca de aur a Hollywood-ului la CFF

Bogdan Stamatin

Începutul carierei lui Buster Keaton conține o aromă de aventură și de spirit anecdotic, anunțând poate stilul care va ajunge să îi definească cariera de cineast. El crește într-un mediu înconjurat de artiști și de lumina reflectoarelor. Părinții săi dețineau un spectacol ambulant, împreună cu (se putea altfel?l) mărețul iluzionist Harry Houdini. Astfel, copilăria sa e petrecută colindând Sudul Americii de la începutul secolului XX. În această perioadă își cultivă și pasiunea pentru locomotive care avea să îl urmărească întreaga viață. Odată cu primul război mondial își pierde parțial auzul. Surzenia, spectacolul, melancolia Sudului și dragostea de locomotive. Avem toate elementele care prefigurează creația capodoperei Generalul, realizat împreună cu Clyde Bruckman .

Filmul se înalță în jurul unui eveniment crucial în narațiunea Războiului Civil, și anume o incursiune a unor soldați Unioniști în spatele liniilor inamice care a dus lareachiziționarea unui tren și la sabotarea unei porțiuni semnificative de cale ferată. În cele din urmă intrușii sunt prinși și trenul este recuperat. Incidentul fusese prezentat până atunci dintr-o perspectivă pro-Unională, însă Keaton a dorit să creeze un scenariu care să rezoneze și cu publicul din sud. O bună parte din umorul subtil al acestui film este dat de faptul că cei doi tropi - iubirea și simțul datoriei- ambele prezente în sufletul protagonistului, mereu se îndreaptă într-o direcție comună fără a se întâlni vreodată cu adevarat. Între cele două stă expresia-semnatura lui Keaton-privirea determinată și lipsa zâmbetului- demn și concentrat chiar și în cele mai absurde situații.

Se poate vorbi mult despre semnificația trenului. Cum inginerului Johnny i se refuză înrolarea tocmai pentru ca buna funcționare a căii ferate să fie asigurată. El reprezintă de fapt totemul de putere economică care va decide în cele din urmă cursul războiului. În luptă este negociat spiritul unei viitoare națiuni. Prăbușirea locomotivei Texas în râu odată cu surparea podului prevestește o surpare mai adâncă, a dialogului.

Dar Generalul trebuie în primul rând ințeles în perspectiva efortului tehnic și uman care i-a permis să existe. Desi producătorul îi setase un buget considerat uriaș pentru acele vremuri, Keaton avea să îl depășească cu mult ajungând la terminarea filmării la suma de 750.000 dolari. Urmează o perioadă încărcată de realizări improbabile. Se încearcă chiar și închirierea adevăratului General, trenul apropiat de unioniști, dar fără rezultate. În schimb sunt cumpărate două trenuri și închiși câțiva km de șină pentru mai multe luni. Urmează incendii și accidente, unul care îl găsește chiar pe un asistent de regie grav rănit. Mai mult, Keaton ajunge să construiască poduri și să devieze cursul râurilor pentru a-și asigura scene perfecte. Pentru scena care include prăbușirea podului, considerată cea mai scumpă scenă din istoria filmului mut, putem considera că în acest caz, viața s-a oprit făcând loc filmului. Într-un mic orășel din împrejurimi a fost declarată zi de sărbătoare pentru ca oamenii să participe la filmare. În jur de 3500 de oameni, îmbrăcați în uniforme autentice au contribuit la scena finală a cărei realizare a durat o zi întreagă.

Într-adevăr, filmul mut își atinge potențialul ultim cu Generalul, comicul de situație și umorul fin al lui Keaton balansându-se cu grația lui Marion Mack și cu elaborarea cadrelor pline de acțiune. Scenele în care personajul principal stă în echilibru în vârful trenului sau relaxat pe tijele de cuplare fiind cu atât mai intense cu cât știm cât de periculoasă a fost realizarea lor. Nu au existat cascadori pentru rolul lui Johnny. Deși filmul nu s-a bucurat de succes financiar sau critic în perioada imediat urmată premierei, între timp Generalul s-a înrădăcinat în conștiința criticilor ca una dintre cele mai mari realizări a cinematografului mut american.

Alin Rotaru Segall