Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc

În primul rând, ce comparăm și de ce?

Blog

 

BLOG

În primul rând, ce comparăm și de ce?

Bogdan Stamatin

     În Jocul cu Mărgelele de Sticlă a lui Herman Hesse, locuitorii iluminați ai unei provincii utopice își petrec serile îndeletnicindu-se în acest joc- unul care presupune o neîntreruptă asociere liberă de concepte... intelectuale și de teme filosofice. Cheia este neobișnuitul, rarul, conexiuni neașteptate între concepte neînrudite. Vă sună cunoscut deja? Mărgelele noastre de la festival, însă, nu sunt din sticlă.

      Filmul are această componentă virală, el este mereu reactualizat de cadrul în care are loc prezentarea. Odată cu prezența noastră, cu aerul din jurul lui, cu întrebările de la final. Nu poți întrerupe filmul pentru că el nu se manifestă în afara ta, ci în tine.

     Dar de ce Franța, de ce America? De ce amândouă împreună?

     Franța: cafea și țigări, Noul Val, Truffaut , Goddard, Week End. Cadre șocante, lungi, teme socialiste, studenți ținându-se de mână scandând în acea lună Mai, 1968. Yeye girls. America:  între bizarul lui Hitchcock și aventurile lui James Bond. Femei frumoase, trabucuri groase, coregrafii complexe și gorile urcate pe zgârie nori. Așadar care e podul pe care ne întâlnim?

     Prima proiecție a unui film care a avut loc vreodată, în 1895, ne arată un grup de muncitori anonimi ieșind din Fabrica Lumiere din Lyon. O scenă comună a vieții cotidiene, dar imortalizată de semnificația pe care o poartă, a unui nou început; momentul în care imaginea mișcătoare a dat formă, glas și contur omului care altfel s-ar fi pierdut in istorie. Astăzi, filmul vine ca un bisturiu neiertător, străpungând granițele oricărui război cultural. Deodată, lumea se depolarizează, voalul cade și... vedem omul și povestea sa. Nu mai există tabere, Orient și Occident,  cei educați și cei inculți, Brexiters și Remainers, socialiști și liberaliști. Ci omul. Anonimul cheamă atenție și sensibilitate, el nu acceptă să fie caricaturizat.

     Cele două țări au istorii și identități bine cunoscute nouă. Franța, cu a ei mantra națională: Liberte, Humanite, Fraternite, al cărei ecou s-a raspândit de-a lungul timpului prin proiecte ale comunității și respectul pentru instituțiile care protejează libertățile individuale. America, care a preluat aceste libertăți și le-a încorporat în actul fondator al Americii. Însă astăzi putem spune că cele două sunt legate prin crize în plină desfășurare: Franța se confruntă cu o moștenire a colonialismului încă neîmpăcată, o generație de imigranți a căror integrare a eșuat redutabil, supușiluptei cu forțele extremei drepte. ÎnAmerica, hiper-capitalismul și lipsa de răspundere socială a marilor corporații a produs tragedii locale extreme. După climaxul luptei de emancipare în figura mesianică a lui Obama- actualul Vis American pare să se scufunde în protecționism, rasism polițienesc și figura bufonică a lui Trump.

    Filmele din această ediție a festivalului CÂMPULUNG FILM FEST vor, așadar, să ne supună unei întâlniri tete-a-tete cu conștiința noastră culturală. Să ne redescoperim identitatea prin ochii celorlalți. Să fim din nou uimiți de acest soi de rudenie dintre noi, și, de ce nu, să punem la cale o mică revoluție. 

Alin Rotaru Segall