Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc

CFF la RE:thinking cinemas

Blog

 

BLOG

CFF la RE:thinking cinemas

Bogdan Stamatin

La sfârșitul săptămânii trecute, Alina Agafiței, project manager-ul Câmpulung Film Fest, a fost prezentă la workshop-ul RE:thinking cinemas organizat în Cluj Napoca de Cinema Arta. Întâlnirea s-a desfășurat pe parcursul a două zile, 29 și 30 octombrie, iar tema discuțiilor a fost regândirea spațiilor cinematografice și modul în care acestea sunt utilizate.

În prima zi, invitații la workshop au fost: Alex Trăilă (din cadrul CNC), Andrea Frenguelli (din cadrul cinema Post Modernissimo, din Perugia – Italia) și Zoltán Körösvölgyi (din cadrul companiei din Budapesta care a revitalizat rețeaua de cinematografe locale). 

Alex Trăilă le-a vorbit participanților despre modul în care este clasificat un cinematograf, despre licențe și modalități de înregistrare. Andrea Frenguelli a prezentat exemplul cinematografului Post Modernissimo, reabilitat prin fonduri europene, care a devenit un simbol pentru comunitatea din Perugia, iar în cele din urmă Zoltán Körösvölgyi a povestit cum pe parcursul a patru ani de zile, rețeaua de cinematografe din Budapesta a căpătat o altă dimensiune, ajungând să aibă acum profit și peste 700 de evenimente găzduite de către spațiile disponibile. 

La finalul acestei zile a fost organizată o vizită la Cinema Arta, cinematograf deschis încă din 1913.

În 30 octombrie, participanții au făcut cunoștință cu Cinema Elvira Popescu din București, prin prisma prezentării susținută de Boglarka Nagy, mai apoi au ascultat metodele menționate de Ileana Bîrsan prin care se poate contura o educație cinematografică în școli, au descoperit prin intermediul Asociației Macondo maniera în care se face distribuția de film și nu în ultimul rând au ascultat de la Creștemidei.ro și un expert în fonduri europene despre cum se poate asigura sustenabilitatea și sprijinul financiar pentru un proiect cinematografic. 

Concluzia pentru cele două zile pline este că ambientul din mediul cinematografic românesc rămâne unul optimist, există inițiative și idei, iar mai presus de toate oameni dornici să își vadă visele transformate în realitate.

Câmpulung Film Fest a învățat că “Cinema-ul este oglindă și fereastră”, iar festivalul nostru drag merge mai departe, cu mult entuziasm și dorință de a pune Câmpulung Moldovenesc și Cinema Luceafărul pe harta europeană. 

Surse foto: Re:thinking cinemas și Alina Agafiței