Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Festivalul comparativ de film de la Câmpulung Moldovenesc

Blog

 

BLOG

Mathieu Le Lay - 4 filme despre relația omului cu natura

Bogdan Stamatin

contact.jpg

Mathieu Le Lay, regizor francez, este unul dintre invitații speciali ai CFF2. 

Mathieu este un poet vizual a cărui filme urmăresc relația omului cu mediul înconjurător. La CFF2, Mathieu va prezenta o selectie a celor mai bune filme ale sale: American Loneliness, West Empire, Keep Exploring și Soare în Inimă. 
Cu Mathieu vă puteți întâlni sâmbătă, la întâlnirea de întrebări și răspunsuri din Lounge-ul CFF, (organizat de Restaurant Bucovina, în parcul Dragoș Vodă), sâmbătă la ora 15 și mai apoi la Cinema Luceafărul de la ora 17, unde-și va prezenta filmul American Loneliness.
Mai multe detalii aici.

"Mândrie și beton" - expoziție foto Petruț Călinescu

Bogdan Stamatin

Sâmbătă și duminică, pe 26 și 27 august, Templul Evreiesc "Havre Gah" din Câmpulung Moldovenesc va găzdui în cadrul Câmpulung Film Fest 2 expoziția foto „Mândrie și Beton” - un proiect despre transformările recente petrecute în satele tradiţionale din România, în mod special în cele din Ţara Oaşului, Bucovina şi Maramureş, în urma plecării oamenilor la muncă în străinătate. Fotograful Petruț Călinescu împreună cu Ioana Hodoiu, jurnalist, au documentat acest fenomen în perioada 2010-2013, atât în țară, cât și în Franța. După o muncă de cercetare de trei ani, mai multe expoziții foto (București, Cluj, Negrești-Oaș) și un webdocumentar, povestea de succes a celor plecați la muncă în străinătate a apărut și pe hârtie, într-un album cu același nume.

"Miezul nopții în Paris" - filmul de deschidere

Bogdan Stamatin

Podul peste cele două culturi invitate anul acesta la CFF2, Franța și SUA, începe pe Hudson, în Manhattan și se termină pe Sena, în Paris. Arhitectul e nimeni altul decât legendarul regizor Woody Allen, și savurosul său film din 2011, "Miezul nopții în Paris".

Film proiectat vineri, 25 august, în cadrul Galei de deschidere, la ora 20, acces gratuit pe bază de rezervări. Seara de vineri începe la ora 18 cu proiecția-eveniment a celor 7 documentare scurte, realizate de liceeni în cadrul workshopului de film Câmpuscurt. 

"Viața mea de dovlecel" - bijuteria CFF2

Bogdan Stamatin

Din Franța soseste o revelație a anului 2016 - "Viața mea de dovlecel"  - un film de animație pentru toate vârstele, o minunată poveste dulce amăruie, perfectă de vizionat în familie, ce nu a rulat încă în cinematografele din România.

E marea noastră bucurie să vi-l prezentăm la CFF2, în două proiecții speciale: prima pe 26 august, sâmbătă, de la ora 11 în Sala "Dragoș Vodă" și cea de-a doua pe 27 august, duminică, de la ora 11, la matineul dedicat copiilor de la sala de jocuri Level 2. 

Proiecția de la Sala "Dragoș Vodă" e gratuită, iar accesul se face în baza principiului "primul venit primul servit". Proiecția de la Level 2 este gratuită, iar accesul se face în baza unei rezervări, accesibilă aici.

REZERVĂRILE - PENTRU O EXPERIENȚĂ CFF COMPLETĂ

Rares Ionescu

Vreți să aveți acces la proiecțiile Câmpulung Film Fest, să participați la evenimentele speciale și să vă bucurați de o experiență inedită, pe care să nu o uitați prea curând?

Toate surprizele pe care vi le-am pregătit sunt puse la dispoziția dumneavoastră prin intermediul sistemului de rezervări.

Acesta presupune următoarele chestiuni:

Fiecare persoană care dorește să aibă un loc rezervat în sală la evenimentele din lista de mai jos este rugată să se prezinte la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Câmpulung Moldovenesc (Pagodă) pentru a ridica personal rezervarea. Orice persoană poate să ridice un număr demaximum două rezervări.

1. Cine-concert la Biserica Catolică, 24 august, ora 19:00

2. Proiecția de Gală, în Sala de Spectacol a Colegiului Național Dragoș Vodă, 25 august, ora 20:00

3. "Cele 400 de lovituri", în Sala de Spectacol a Colegiului Național Dragoș Vodă, 26 august, ora 20:00

Numărul de locuri este limitat, iar rezervările pot fi ridicate începând cu data de 11 august, ora 9:00.

Adresa Centrului Național de Informare poate fi accesată aici.

 

Pe lângă aceste rezervări care pot fi ridicate de la Centru, vă vom pune la dispoziție, începând cu data de 11 august sistemul de rezervări electronice, care poate fi accesat pe site-ul oficial al festivalului (www.campulungfilmfest.com/rezervari).

Evenimentele la care vă puteți rezerva un loc online sunt:

1. Proiecția documentarului HUMAN în interiorul Templului Havre Gah din Câmpulung Moldovenesc, pe datele de 26 și 27 august, ora 18:00.

2. One-man show Daniel Popa, susținut la Cinematograful Luceafărul, pe datele de 26 și 27 august, ora 15:00.

3. Proiecție specială a filmului documentar American Loneliness,  la Cinematograful Luceafărul, în prezența regizorului Mathieu Le Lay (Franța), pe data de 26 august, ora 17:00.

4. Matineu pentru copii, în incinta clădirii Tera Cad, la Level 2, pe data de 27 august, ora 11:00.

Numărul de locuri disponibile pentru fiecare eveniment este 30.

 

 

Planeta Petrila - Filmul de închidere

Bogdan Stamatin

Anul trecut, la proiecția de închidere a primei ediții desfășurată în aer liber pe pârtia orașului de la Istrati, la poalele pădurii Runc, peste 500 de spectatori s-au bucurat de o seară de vară caldă și înstelată și de filmul "Orizont" în regia lui Marian Crișan.

Anul acesta, suntem bucuroși să vă prezentăm un nou film românesc care-a luat prin surprindere suflarea cinefilă din România: documentarul Planeta Petrila în regia lui Andrei Dascalescu, care va fi prezent pe pârtie pentru a cunoaște publicul Câmpulung Film Fest.

Acțiunea filmului se petrece în Petrila, un oraş minier din Transilvania, unde un fost miner devenit artist şi activist se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară. Scopul său nu este doar să salveze istoria şi identitatea oraşului natal, ci şi să găsească noi metode pentru a împiedica destrămarea comunităţii locale.

Proiecție cu acces gratuit.

Templu evreiesc, noua locație culturală a orașului

Bogdan Stamatin

Templul evreiesc Havre Gah devine locația culturală trendy a orașului! Cine a ratat "Noaptea la templu", evenimentul organizat în luna mai, ca parte a "Nopții muzeelor" are ocazia să descopere interiorul uneia din cele mai vechi și misterioase clădiri din urbe, la cea de-a doua ediție a Câmpulung Film Fest.
Ca experiența să fie cât mai interesantă, pe parcursul a două zile, sâmbătă 26 și duminică 27 august, vă invităm să vizionați expoziția foto "Mândrie și beton" semnată de Petruț Călinescu și documentarul "Human" (Franța, 2015) în regia lui Yann Arthus-Bertrand.

Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

Cineconcert la Biserica Catolică

Bogdan Stamatin

Doamnelor și domnilor, anunțăm cu mândrie un eveniment în premieră la Câmpulung Moldovenesc: un cine-concert unic!
Biserica catolică “Înălțarea Domnului”, un edificiu cu o aură istorică și culturală deosebită, va găzdui în acest an, pe 24 august, ora 19, un duet între muzică și film pe care nu vreți să îl ratați. 
Organistul Alexandru Catau va sosi din Franța pentru a acompania două filme mute de referință ale patrimoniului mondial: “Voiajul către lună” (Franța, 1902) și lungmetrajul “The General” (SUA, 1926).
Pe data de 10 august sistemul de rezervări intră în funcțiune, iar acestea vor putea fi ridicate de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpulung Moldovenesc.
Acest cine-concert nu s-ar fi putut întâmpla fără sprijinul acordat de preotul paroh Petru Bişog, căruia îi mulțumim călduros.
Cine-concertul este un eveniment oferit cu sprijinul BCR.
#campulungfilmfest2

Cinemobilul - caravana cinematografică

Bogdan Stamatin

Ca un festival care își propune  traversarea culturilor  într-un mod cinematic, anul acesta vrem să traversăm și alte culmi, ceva mai concrete.  

CINEMOBILUL,  Volkswagen-ul cu filme care a luat la picior țara, se oprește la Câmpulung Film Fest 2 și promite  seri pline de povești, nu oriunde, ci sub stele.

Vă invităm la proiecțiile care vor avea loc în cartierul Bodea, una printre blocuri, iar cealaltă printre brazi. Chuck Norris vs. Comunism, un film a cărei protagonistă, Irina Margareta Nistor va fi prezentă la proiecție și Happy Feet 2 sunt cele două povești cinematice pe care vi le propunem în această aventură.  Vă invităm să vă luați încălțări confortabile și entuziasmul, pentru că nu ne oprim la o culme!

Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

Teatru la Cinema!

Bogdan Stamatin

Suntem mândri să vi-l prezentăm pe actorul și prietenul nostru Daniel Popa, aka Doc TheDoc, care vine anul acesta la Câmpulung Film Fest 2, în legendarul spațiu al fostului Cinema Luceafărul, pentru a pune în scenă piesa de teatru "Colibri" de Garret Jon Groenveld, într-un one man show fulminant.

Evenimentele CFF vor fi gratuite, în limita locurilor disponibile. Pentru evenimentele speciale, precum piesa susținută de Daniel, vom institui un sistem de rezervări, la fel ca și anul trecut. Detalii în curând.#campulungfilmfest2 #invitatiiCFF

"Cele 400 de lovituri" - punctul zero al Noului Val francez

Bogdan Stamatin

Le quatre cents coups - reprezintă fără îndoială punctul din care Noul Val se conturează definitiv ca și curent artistic. Acest nou cinema se bazează pe refuzarea formulelor contemporane de narativitate și pe o dorință pregnantă de a prezenta realități sociale într-un mod care permite privitorului să contribuie la actul de emancipare a subiectului. Acest lucru este făcut printr-o continuă explorare a mediului cinematografic, printr-o neîncetată alternanță a perspectivelor. În alte cuvinte, Truffaut, împreună cu mulți alți reprezentanți ai Noului Val aplică ceea ce Andre Bazin (mentorul și colegul lui Truffaut) avea să numească “cinema la persoana întâi, singular”. Prin asta înțelegem caméra-stylo, camera ca instrument prin care regizorul nu doar că își exprimă sentimentele despre subiect, dar și viziunea despre lume, ca și autor.

O lungă călătorie l-a văzut pe Francois Truffaut trecând de la condiția de copil nedorit, prin cea de dezertor din armată, iar în final la cea a celui mai temut critic de film francez. Urmează primul său film regizat, Cele 400 de Lovituri, care spune o poveste semi-autobiografică din trei puncte de vedere care se intalnesc în personajul puștiului tulburat, Antoine Doinel. O perspectivă primară este, evident, a lui Truffaut însuși. Copil născut în afara căsătoriei și nedorit, își petrece copilăria departe de părinți și găsește scăpare doar în film și literatură. O altă perspectivă este cea a lui Jean-Pierre Léaud, băiatul de 14 ani care îl joacă pe Antoine. Truffaut l-a ales pentru o combinație de furie expresivă și sinceritate care vibrează pe ecran. În spiritul Noului Val, Truffaut l-a îndemnat pe Leaud să improvizeze și să se lase purtat de personaj. Nu în cele din urmă, puștiul este și Zeitgeistul noii generații. Părăsindu-și niște origini care nu o mai protejează și refuzând prizonieratul unor forme fixe și severe, aria de explorare artistică este, în foarte multe moduri, păstrat în acest tărâm intermediar- între casa și școala de corecție, între socialism și fascism, între convenție și explorare, pe plajă, îndreptându-se decisiv spre valuri.

Fără îndoială povestea lui Antoine este povestea unei creaturi expulzate, care trebuie să dispară în anonimitate, dar care refuză cu surescitare. În fața unui mic altar al lui Balzac ea își negociază identitatea și dreptul de a exista. Paternitatea este în mod constant adusă în față ca tema - “Où est le père?” întreabă întreaga clasă într-un exercițiu de pronunție, reverberând o dilemă centrală a băiatului. În urma unei ultime încălcări a armoniei sociale băiatul este luat de lângă familia sa și adus în proximitatea prostituatelor și a hoților comuni. Chipul său apare in cliche-ul pozelor de identificare a centrelor de detenție, iar transferul este complet- “noi”, privitorii, suntem aici, in fața ecranului, ei, prizonierii, în spatele său. Aici începe să se prefigureze un mesaj central al lui Truffaut care se va releva mai clar în filme mai târzii. Expulzarea oferă tocmai acele condiții optime necesare cultivării unei conștiințe sociale și comunitariene. Deși nu o știe încă, în această celulă și undeva de-a lungul acestui drum, Antoine își va găsi adevărata “familie”.

Ultima scenă este o continuare a acestei prime întâlniri față-în-față dintre Antoine și spectator. Imaginea ingheață și se expandează, centrându-ne atenția pe ochii lui Antoine. Această extrem de intimă apropiere reprezintă sfârșitul filmului dar ambiguitatea sa produce o puternică senzație de disjuncție în privitor. Cine este Antoine și ce se va alege de el - o întrebare care continua să ne bântuie pe masură ce ieșim din sala de spectacol. Mai important: am contribuit la formarea lui? Și mai important: chiar și într-o mică măsură... suntem el?

Important de menționat este modul tipic al creatorilor Nouvelle Vague de a introduce referințe și metatext în filmele lor. În acest caz Truffaut a salutat în repetate rânduri  Zéro de conduite de Jean Vigo, în toate scenele în care școala și copiii sunt prezentați în toată splendoarea anarhică care le este caracteristică. Nu trebuie să uităm cât de recurent este însuși filmul și cinematograful evocat în parcursul zilnic al lui Antoine. Singura scenă, complet disarmonică întregului, în care Antoine are parte de o familie normală, este cea în care cei trei merg la cinematograf. Realitatea este înlocuită aici de o para-realitate ideală, o realitate a potențialului și a visului, cel mai bine reprezentată în Anul Trecut la Marienbad de Alain Resnais.

Cinci filme ajung sa faca parte din Ciclul Antoine Doinel, ultimul filmat in 1979, un ciclu care il urmareste pe protagonistul nostru pe masura ce acesta se maturizeaza si isi construieste traseul prin societate, explorand teme precum iubirea si responsabilitatea personala. Insa acesta este si filmul care porneste traseul lui Antoine precum si filmul care schiteaza programul Noului Val si a criticii Cahiers du Cinema. Pentru ca filmul a fost si a ramas refugiul ultim a lui Truffaut, acest debut regizoral a fost dedicat tatalui sau spiritual, Andre Bazin.

Alin Rotaru Segall

CFF la Dorna Art 2017

Bogdan Stamatin

Între 28 și 30 iulie are loc ediția a 3-a a Dorna Art, festivalul de artă și cultură urbană a vecinilor din Vatra Dornei. Anul acesta, Câmpulung Film Fest e invitat la Dorna să proiecteze o sesiune de scurtmetraje din programul ediției trecute.

Câmpulung + Dorna = ❤️